Foto: LU arhīvs.

Š.g. 4.oktobrī notika tradicionālais neformālais iepazīšanās un tīklošanās pasākums jaunajiem Latvijas Universitātes (LU) doktorantiem “Doktorantūra = LU”, kura laikā ar pieredzes un iedvesmas stāstiem dalījās LU jaunie doktori. Pasākuma laikā notika arī "Forthem” alianses īsformāta prezentāciju jeb piču konkursa vietējais fināls.

Pasākumu atklāja LU zinātņu prorektors asociētais profesors Guntars Kitenbergs un klātesošos uzrunāja LU Doktorantūras skolas direktore profesore Zanda Rubene: “LU Doktorantūras skolas mērķis ir izcilības veicināšana zinātnē, kuras sasniegšana prasa ne tikai nopietnu pētniecību promocijas darbu izstrādei, bet arī dažādu atbalsta pasākumu tīkla izveidi, kas ļautu doktorantiem labāk koncentrēties savam pētījumam. Šis neformāls tīklošanās pasākums piedāvāja iespēju iepazīties ar citu programmu doktorantiem un, klausoties jauno doktoru pieredzes stāstus, gūt ieskatu tajā, ko nozīmē studijas doktorantūrā. Tuvākajā nākotnē LU Doktorantūras skola piedāvās arī doktorantiem mācību seminārus studijām un pētniecībai nepieciešamo vispārīgo prasmju apguvei." 

Ar personīgajiem pieredzes stāstiem par dzīvi doktorantūrā dalījās dažādu pētniecības jomu jaunie zinātnieki, kas pavisam nesen ir ieguvuši doktora grādu Latvijas Universitātē: Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas direktors un vēstures skolotājs Oskars Kaulēns un jaunā zinātniece Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtā Daniela Godiņa, kurai nupat piešķirta stipendija “Sievietēm zinātnē”, kā arī LU vadošā pētniece Ph. D. Rūta Ozola-Davidāne, kura ir arī SIA “Smart Indicators” līdzdibinātāja.   

Pirmo reizi Latvijas Universitātē notika arī pičošanas jeb īsformāta stāstu konkursa vietējais fināls, kur ar pičiem uzstājās pieci LU doktoranti: Ance Rusova Lūse ar piču “Vilks paēdis un kaza dzīva” jeb aprites ekonomikas principu pētījums, Rūdolfs Rubenis, kas pēta LU vēsturi un baltvāciešu ietekmi uz augstāko izglītību, Maija Štokmane, kas savā pētījumā izmantojot satelītattēlus un mašīnmācīšanās algoritumus pēta zirnekļu ekoloģiju, Imants Krēziņš ar stāstu par Biznesa inkubatora efektivitātes mērīšanu un Ineta Liepiņa, kuras pētījumu joma ir cianobaktēriju ekoloģija Rīgas līcī. 

“Jau otro gadu pēc kārtas jauno studiju gadu sākam ar neformālu iepazīšanās un tīklošanās pasākumu šogad uzņemtajiem doktorantiem. Šogad pasākumu papildinājām ar pičiem jeb īsformāta stāstiem par pētniecību, kas deva pasākuma dalībniekiem ielūkoties pētījumu tēmu daudzveidībā un iedvesmoties nākamgad pašiem kāpt uz skatuves. Dalībnieki arī atzinīgi novērtē tīklošanās pieredzi, vienlaicīgi arī norādot, ka šī prasme jāizkopj. Pieredzes stāsti ar neformālu nosaukumu “Kā izdzīvot doktorantūrā LU un tikt pie grāda” ir vērtīga padomu krātuve ikvienam studentam,” stāsta LU Doktorantūras skolas pārstāve, pasākuma organizatore Dr. geogr. Gunta Kalvāne. 

Pēc žūrijas, kuras sastāvā bija LU zinātņu prorektors asociētais profesors Guntars Kitenbergs, “Forthem” alianses komunikācijas eksperte Zane Svilāne un Latvijas Jauno zinātnieku asociācijas valdes locekle doktorante Raimonda Soloha, lēmuma, “Forthem” alianses piču konkursā “FORTHEM Researcher Grand Prix” Norvēģijā šī gada 6. novembrī Latvijas Universitāti pārstāvēs Imants Krēziņš un Ineta Liepiņa. Skatītāju simpātijas balvu pičā saņēma Maija Štokmane.  

Dalīties

Saistītais saturs

Doktorantūra tuvplānā: Zinātne ir pievilcīga ar akadēmisko brīvību
23.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Zinātne ir pievilcīga ar akadēmisko brīvību

 Doktorantūra tuvplānā: Doktora grāds ieved zināšanu universā
13.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Doktora grāds ieved zināšanu universā

Aicina uz tiešsaistes diskusiju “No Mg. par Dr.: doktorantūra tuvplānā”
16.06.2022.

Aicina uz tiešsaistes diskusiju “No Mg. par Dr.: doktorantūra tuvplānā”